Obezbeđeno redovno finansiranje za prvu polovinu 2013. godine

Bez autora
Nov 15 2012

Ministarstvo finansija i privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče održana još jedna izuzetno uspešna emisija evroobveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu. Tom prilikom prodato je svih ponuđenih 750 miliona dolara petogodišnjih evroobveznica sa prinosom od 5,45 posto i kamatnom stopom (kuponom) od 5,25 posto.Ukupna tražnja investitora bila je 3,7 milijardi dolara, što je preko sedam puta više od inicijalne ponude koja je iznosila 500 miliona dolara.

Obezbeđeno redovno finansiranje za prvu polovinu 2013. godineMinistarstvo finansija i privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče održana još jedna izuzetno uspešna emisija evroobveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

U saopštenju se navodi da je tom prilikom prodato svih ponuđenih 750 miliona dolara petogodišnjih evroobveznica sa prinosom od 5,45 posto i kamatnom stopom (kuponom) od 5,25 posto.

Ukupna tražnja investitora bila je 3,7 milijardi dolara, što je preko sedam puta više od inicijalne ponude koja je iznosila 500 miliona dolara.

Ministarstvu finansija i privrede je to omogućilo da tokom trgovanja poboljša uslove prodaje, odnosno da dodatno snizi kamatnu stopu i poveća obim prodaje evroobveznica na 750 miliona dolara.

Vlada Republike Srbije je na ovaj način unapred obezbedila redovno finansiranje države za prvu polovinu sledeće godine.

Ovo su znatno povoljniji uslovi od onih pod kojima je evroobveznice pre godinu dana prodala prethodna Vlada, s obzirom na to da je danas ostvarena kamata koja je gotovo 30 posto povoljnija, odnosno za dva procenta niža, nego pre godinu dana. To je jasan znak da međunarodno tržište ozbiljno sagledava program fiskalne konsolidacije nove Vlade i plan budžeta za 2013. godinu, kojim će biti prepolovljen budžetski deficit.

U trgovanju srpskim evroobveznicama juče je učestvovalo 167 finansijskih investitora iz čitavog sveta.

Najviše investitora bilo je iz SAD (47 posto), Velike Britanije (27 posto), Nemačke (8 posto), Hongkonga (4 posto), Danske (2 posto), Austrije (2 posto), Holandije (2 posto), Rusije (1 posto) i Švajcarske (1 posto), dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik